background section

Sterk onderhandelen in de praktijk: hoe kom ik tot het beste resultaat?

Dagelijks hebben we te maken met onderhandelingen. Of het nu gaat om het invullen van een werkrooster, het stellen van prioriteiten in een project of het maken van werkafspraken, telkens weer heb je te maken met verschillende standpunten van collega’s, leidinggevenden en andere stakeholders. En telkens weer probeer je een gunstig resultaat te bereiken of, op zijn minst, je eigen belang zo goed mogelijk te verdedigen.

Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Ik wil deze opleiding volgen in het:
  NL 
 • Opleidingscode

  DL2117NOC

Wat leer je in deze opleiding?

In deze training leer je hoe je dat je dat het beste aan kunt pakken. Welke strategische keuzes kun je maken en hoe breng je die in de praktijk? Wat kun je doen om een onderhandeling snel en toch gedegen voor te bereiden? Deze training levert je tips en tools om met meer vertrouwen aan een onderhandeling te beginnen en meer profijt te halen uit dat gesprek.

 

 • Je krijgt inzicht in het proces van onderhandelen met de bijbehorende competenties en strategische keuzes.
 • Je leert hoe je doelgericht een onderhandeling kunt voorbereiden zodat je tijdens het gesprek sterker in je schoenen staat.
 • Je maakt kennis met de drie dilemma’s tijdens een onderhandeling – geven of nemen, initiatief of afwachten, spreken of luisteren – en je krijgt tips hoe daar het best mee om te gaan.

Doelgroep

Elke medewerker, leidinggevende, projectleider en HR-professional die regelmatig te maken heeft met tegengestelde belangen en daar een positief, werkbaar en aanvaardbaar resultaat uit wil halen.

Methode: Online-klas

Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer.

Voor- en nadien volg je verplicht een individuele inleiding en slotstuk. Die doe je allebei online. Je startpunt is Karibu, ons online-leerplatform.

 1. Inleiding (maximaal 2 uur)
  Dit gebeurt online op Karibu en doe je op je eigen tempo. Het is een essentieel en dus verplicht onderdeel van de opleiding. Om voorbereid te zijn moet je dit voortraject afleggen vóór de aanvang van deel twee.
  Het bestaat bijvoorbeeld uit intro-oefeningen, quizvragen, video's of reflectievragen.
 2. Online-klas (3 uur)
  Tijdens de klas is iedereen op hetzelfde moment online, via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk, waardoor je ook leert van andere deelnemers. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf deelnemers.
  Ben je bezorgd om je privacy? Lees in onze FAQ waarom we Zoom vertrouwen als opleidingstool.
 3. Slotstuk (maximaal 2 uur)
  Dit laatste deel gebeurt opnieuw online op Karibu, is ook verplicht en doe je op een tijdstip dat je zelf kiest.
  Het doel? De impact van je opleiding verhogen, zodat jij écht groeit. Bijvoorbeeld de opmaak van een actieplan, quizvragen, extra leesmateriaal of wekelijkse tips in je mailbox.

Programma

 • 3 communicatieve competenties, nodig voor een succesvol onderhandel-gesprek.
 • 5 strategische keuzes voor een onderhandeling, met extra aandacht voor de effecten op korte en lange termijn.
 • Stappenplan voor de voorbereiding; een methodiek om doelstelling, focus en gesprekstrategie vast te stellen.
 • Tips om het gesprek de goede kant op te sturen.