background section

Hoe krijg ik terug controle over mijn digitale communicatietools?

MS Teams, Outlook, meldingen op je smartphone… Wordt jouw dag beheerst door een niet stoppende stroom van berichten, mails, notificaties …? Wil je graag verschillende technische mogelijkheden ontdekken om digitale tools naar je hand te zetten? Mis je afspraken in je team over het correct omgaan met digitale communicatie tools? Eindig je je dag met een volle inbox en een vol hoofd?

 

Digitale tools zijn fantastische instrumenten om met elkaar in contact te blijven, te overleggen en te communiceren. Maar digitale tools zorgen ook voor veel problemen: je wordt overladen door berichten die onophoudelijk binnenstromen via verschillende kanalen en die maken dat je niet langer ongestoord kan werken. Digitale tools zorgen zo voor wrijving tussen jou en je collega’s omdat er weinig of geen afspraken worden gemaakt.

Geen sessies

Er zijn momenteel geen sessies voorzien. Houd deze pagina in het oog. In de komende weken of maanden voegen we de nieuwe startdatum toe.

 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Ik wil deze opleiding volgen in het:
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2285NOC

Wat leer je in deze opleiding?

In deze opleiding leer je stap voor stap hoe je digitale communicatie tools naar je hand zet. Enerzijds ontdek je eenvoudige technische tips & tricks voor de meest gebruikte communicatie tools op computer en smartphone. Anderzijds leer je hoe je je eigen gedrag en houding tov communicatie tools kan wijzigen. Tot slot maak je van je werkomgeving een prikkelarme omgeving en krijg je tools om samen met je team afspraken te maken over de omgang met digitale communicatie tools.

Doelgroep

Iedereen die de controle wilt terugnemen over digitale communicatie tools.

Methode: Online-klas

Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer.

Voor- en nadien volg je verplicht een individuele inleiding en slotstuk. Die doe je allebei online. Je startpunt is Karibu, ons online-leerplatform.

 1. Inleiding (maximaal 2 uur)
  Dit gebeurt online op Karibu en doe je op je eigen tempo. Het is een essentieel en dus verplicht onderdeel van de opleiding. Om voorbereid te zijn moet je dit voortraject afleggen vóór de aanvang van deel twee.
  Het bestaat bijvoorbeeld uit intro-oefeningen, quizvragen, video's of reflectievragen.
 2. Online-klas (3 uur)
  Tijdens de klas is iedereen op hetzelfde moment online, via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk, waardoor je ook leert van andere deelnemers. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf deelnemers.
  Ben je bezorgd om je privacy? Lees in onze FAQ waarom we Zoom vertrouwen als opleidingstool.
 3. Slotstuk (maximaal 2 uur)
  Dit laatste deel gebeurt opnieuw online op Karibu, is ook verplicht en doe je op een tijdstip dat je zelf kiest.
  Het doel? De impact van je opleiding verhogen, zodat jij écht groeit. Bijvoorbeeld de opmaak van een actieplan, quizvragen, extra leesmateriaal of wekelijkse tips in je mailbox.

Vereiste voorkennis

Geen voorkennis vereist. Uiteraard moet je wel regelmatig werken met die tools om er problemen mee te ondervinden.

Programma

 • Online voortraject (2u)

In een online voortraject ontdek je technische tips & tricks om tools naar je hand te zetten. We gebruiken de meest courante tools: MS Teams en Outlook. Na elke video nodigen we je ook uit om zelf te expertimenteren. Daarnaast gaan we in op aanpassingen die je kan doen in je gedrag.

 

 • Online workshop (halve dag)

Tijdens de online workshop maken we ruimte voor je vragen. Je ontdekt nog meer tips & tricks en je leert hoe je met je collega’s afspraken kan maken over een optimaal gebruik van communicatie tools. Tot slot gaan we in op het creëren van een prikkelarme (online) werkomgeving en digitaal communiceren in een hybride context.

 

 • Online slottraject (2u)

In het natraject is er ruimte om je vragen te stellen. Je wordt aangenoedigd om de tips & tricks in de praktijk te brengen en we meten de voortgang die je maakt. Je krijgt nog enkele samenvattende video’s met de belangrijkste tips & tricks.