background section

Hoe bouw ik op maat van mijn organisatie aan het werkgeluk van de medewerkers?

Medewerkers die zich goed voelen op het werk, die zich er veilig en verbonden voelen, geven met volle goesting het beste van zichzelf. De aandacht voor topics als happiness, welbevinden en engagement op het werk groeit, maar toch blijft het voor velen moeilijk om hier effectief mee aan de slag te gaan. Het gaat immers niet om iets dat je met een paar simpele quick fixes kunt aanpakken. Je kan niet zomaar zelf “beslissen” om je goed te voelen noch kan het management “opleggen” dat je je goed “moet” voelen. Het is iets dat enkel van binnenuit kan groeien, stap voor stap bouwend aan een gezonde voedingsbodem waar zowel mens als organisatie samen kunnen floreren.

Geen sessies

Er zijn momenteel geen sessies voorzien. Houd deze pagina in het oog. In de komende weken of maanden voegen we de nieuwe startdatum toe.

 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Ik wil deze opleiding volgen in het:
  NL 
 • Opleidingscode

  DL2057NOC

Wat leer je in deze opleiding?

In deze opleiding ondersteunen we HR en management om deze gezonde voedingsbodem te installeren in hun organisatie. We bouwen stap voor stap aan een organisatiecultuur waar mensen:

 • werkplezier kunnen ervaren,
 • zich verbonden voelen,
 • zich (psychologisch) veilig voelen,
 • goesting hebben om het beste van zichzelf te geven.

 

De aanpak is laagdrempelig, origineel en onderbouwd en werkt complementair aan een strategische HR-aanpak. We vertrekken van de wetenschap van werkgeluk om vervolgens via een verrassend en uitdagend vragenspel de deelnemers inzicht te geven in hun eigen organisatiecultuur en behoeften. Op basis daarvan ondersteunen we de deelnemers om een actieplan op te zetten om via kleine, gerichte acties hun teamleden werkvreugde, verbondenheid, veiligheid en werkgoesting te laten beleven. Dankzij de positieve ervaringen en learnings die via deze acties worden opgewekt, wordt stap voor stap die belangrijke gezonde voedingsbodem geïnstalleerd.

We vertrekken concreet van belangrijke happiness resources die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, zoals het job demands & resources model, de zelfdeterminatietheorie en de 5 A’s. We vertalen deze resources op een laagdrempelige manier naar acties die steeds zorgen voor een kleine succeservaring, een positief gevoel, en een gevoel van verbondenheid en psychologische veiligheid.

Aan de het einde van de opleiding hebben de deelnemers ten eerste kennis van de wetenschap van bouwen aan werkgeluk, verbondenheid, psychologische veiligheid en engagement. Ten tweede krijgen zij inzicht in hun eigen organisatiecultuur en specifieke noden en behoeften. De concrete roadmap zorgt ten derde voor een praktisch toepasbaar stappenplan voor de uitrol van kleine acties in hun organisatie.

Doelgroep

De opleiding richt zich tot leden van management, leidinggevenden en HR. Het zijn mensen die in hun organisatie het mandaat hebben om op de ene of andere manier te bouwen aan een positieve werkcultuur. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Deze opleiding wordt enkel in-house aangeboden aan collega’s van dezelfde organisatie om sneller een impact te realiseren op de organisatie zelf.

Methode: Online-klas

Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer.

Voor- en nadien volg je verplicht een individuele inleiding en slotstuk. Die doe je allebei online. Je startpunt is Karibu, ons online-leerplatform.

 1. Inleiding (maximaal 2 uur)
  Dit gebeurt online op Karibu en doe je op je eigen tempo. Het is een essentieel en dus verplicht onderdeel van de opleiding. Om voorbereid te zijn moet je dit voortraject afleggen vóór de aanvang van deel twee.
  Het bestaat bijvoorbeeld uit intro-oefeningen, quizvragen, video's of reflectievragen.
 2. Online-klas (3 uur)
  Tijdens de klas is iedereen op hetzelfde moment online, via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk, waardoor je ook leert van andere deelnemers. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf deelnemers.
  Ben je bezorgd om je privacy? Lees in onze FAQ waarom we Zoom vertrouwen als opleidingstool.
 3. Slotstuk (maximaal 2 uur)
  Dit laatste deel gebeurt opnieuw online op Karibu, is ook verplicht en doe je op een tijdstip dat je zelf kiest.
  Het doel? De impact van je opleiding verhogen, zodat jij écht groeit. Bijvoorbeeld de opmaak van een actieplan, quizvragen, extra leesmateriaal of wekelijkse tips in je mailbox.

Programma

 • Voortraject

Deelnemers maken via een korte vlog kennis met de wetenschappelijke basisprincipes van werkgeluk. Tevens krijgen zij de kans om een korte online vragenlijst in te vullen die peilt naar diverse, relevante organisatiekenmerken.

 

 • Online-klas

De aanpak van de sessie zelf bestaat steeds uit een combinatie van kennis, beleving en interactie. De sessie duurt ongeveer 3 uur. Hij kan zowel online als face-to-face aangeboden worden.

De volgende topics komen aan bod:

 • De wetenschap van werkgeluk
  • Hoezo happiness op het werk
  • Resources voor meer werkplezier en werkgoesting

 • Oefening: ervaar de resources
 • Vragenspel: “Wat als” …& Dilemma’s

 • De wetenschap van bouwen aan werkgeluk
  • Kleine acties, groot effect
  • Van binnenuit, recht vooruit

 • Praktische tips&trics
 • Roadmap voor concrete acties

 

 • Natraject

Na de training krijgen de deelnemers inspirerende digitale content in de vorm van enkele blogs en TED-talks. De deelnemers ontvangen tevens een beknopt rapport op maat met de belangrijkste learnings uit de training, alsook concrete tips&trics om hun roadmap voor concrete acties te versterken.

We voorzien tot een maand na de training een online forum waar de deelnemers samen met de trainer van gedachten kunnen wisselen, ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen.