background section

Hoe word ik ambassadeur van werkgeluk in mijn team?

Medewerkers die zich goed voelen op het werk, die zich er veilig en verbonden voelen, geven met volle goesting het beste van zichzelf. De aandacht voor topics als happiness, welbevinden en engagement op het werk groeit, maar toch blijft het voor velen moeilijk om hier effectief mee aan de slag te gaan. Het gaat immers niet om iets dat je met een paar simpele quick fixes kunt aanpakken. Je kan niet zomaar zelf “beslissen” om je goed te voelen noch kan het management “opleggen” dat je je goed “moet” voelen. Het is iets dat enkel van binnenuit kan groeien, stap voor stap bouwend aan een gezonde voedingsbodem waar zowel mens als organisatie samen kunnen floreren.
Onze opleidingen zijn kosteloos.
Ontdek waarom en voor wie.
 • Opleidingstype

  Online-klas

 • Opleidingsduur

  0.5 dag

 • Ik wil deze opleiding volgen in het:
  NL, FR 
 • Opleidingscode

  DL2056NOC

Wat leer je in deze opleiding?

In deze opleiding leiden we medewerkers op om aan werkgeluk en werkgoesting te bouwen bij zichzelf en bij hun team. De bedoeling is om Happiness Ambassadeurs van alle geledingen op te leiden die van binnenuit een sneeuwbaleffect op gang brengen en stap voor stap bouwen aan een organisatiecultuur waar mensen:

 • werkplezier kunnen ervaren,
 • zich verbonden voelen,
 • zich (psychologisch) veilig voelen,
 • goesting hebben om het beste van zichzelf te geven.

 

De aanpak is (complementair aan een strategische HRM-aanpak) laagdrempelig, origineel en onderbouwd. Ambassadeurs leren hoe zij via kleine, gerichte acties hun collega’s werkvreugde, verbondenheid, veiligheid en werkgoesting kunnen laten beleven. Dankzij de positieve ervaringen en learnings die via deze acties worden opgewekt, wordt stap voor stap die belangrijke gezonde voedingsbodem geïnstalleerd.

De acties vertrekken concreet van belangrijke happiness resources die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, zoals het job demands & resources model, de zelfdeterminatietheorie en de 5 A’s. We vertalen deze resources op een laagdrempelige manier naar concrete acties die steeds zorgen voor een kleine succeservaring, een positief gevoel, en een gevoel van verbondenheid en psychologische veiligheid.

Aan het einde van de opleiding hebben de ambassadeurs basiskennis van de benodigde resources voor werkgeluk en hoe zij via kleine acties met die resources in hun eigen teams aan werkgeluk, verbondenheid en engagement kunnen werken. Dankzij de roadmap kunnen zij hiermee zelf concreet aan de slag.

Doelgroep

De opleiding richt zich in principe tot iedere medewerker die zich wil inzetten voor een positieve werksfeer en meer menselijke organisaties. Het gaat om mensen die in hun organisatie zelf acties kunnen opzetten. Ambassadeurs kunnen mensen zijn van alle achtergronden en geledingen. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Deze opleiding kan op eigen initiatief gevolgd worden in open aanbod, maar kan tevens ook in-house worden aangeboden. In dat laatste geval leiden we een groep medewerkers van één organisatie op tot ambassadeurs zodat zij zelf acties kunnen uitrollen onder de collega’s.

Methode: Online-klas

Een online-klas is een opleiding in groep die je volgt vanaf je computer.

Voor- en nadien volg je verplicht een individuele inleiding en slotstuk. Die doe je allebei online. Je startpunt is Karibu, ons online-leerplatform.

 1. Inleiding (maximaal 2 uur)
  Dit gebeurt online op Karibu en doe je op je eigen tempo. Het is een essentieel en dus verplicht onderdeel van de opleiding. Om voorbereid te zijn moet je dit voortraject afleggen vóór de aanvang van deel twee.
  Het bestaat bijvoorbeeld uit intro-oefeningen, quizvragen, video's of reflectievragen.
 2. Online-klas (3 uur)
  Tijdens de klas is iedereen op hetzelfde moment online, via Zoom. Iedereen kan elkaar zien en horen. Dat maakt gesprekken, interactie en samenwerking mogelijk, waardoor je ook leert van andere deelnemers. Gewoonlijk is de groep samengesteld uit zes tot twaalf deelnemers.
  Ben je bezorgd om je privacy? Lees in onze FAQ waarom we Zoom vertrouwen als opleidingstool.
 3. Slotstuk (maximaal 2 uur)
  Dit laatste deel gebeurt opnieuw online op Karibu, is ook verplicht en doe je op een tijdstip dat je zelf kiest.
  Het doel? De impact van je opleiding verhogen, zodat jij écht groeit. Bijvoorbeeld de opmaak van een actieplan, quizvragen, extra leesmateriaal of wekelijkse tips in je mailbox.

Programma

 • Voortraject

Deelnemers maken via een korte vlog kennis met de wetenschappelijke basisprincipes van werkgeluk. Tevens krijgen zij de kans om een korte online vragenlijst in te vullen die peilt naar persoonlijke behoeften, verwachtingen en opportuniteiten op vlak van werkgeluk en engagement.

 

 • Online-klas

De aanpak van de sessie zelf bestaat steeds uit een combinatie van kennis, beleving en interactie. De sessie duurt ongeveer 3 uur. Hij kan zowel online als face-to-face aangeboden worden.

De volgende topics komen aan bod:

 • Elkaar beter leren kennen
 • De wetenschap van werkgeluk
  • Hoezo happiness op het werk
  • Resources voor meer werkplezier en werkgoesting

 • Oefening: ervaar de resources
 • De wetenschap van bouwen aan werkgeluk
  • Kleine acties, groot effect
  • Van binnenuit, recht vooruit

 • Zelftest ambassadeurs
 • De rol van ambassadeurs
 • Happiness Hero Challenge
 • Praktische tips&trics
 • Roadmap voor concrete acties

 

 • Natraject

Na de training krijgen de deelnemers inspirerende digitale content in de vorm van enkele blogs en TED-talks. Indien gewenst, krijgen de deelnemers de kans om na de training onze Expeditie Happiness Box te ontvangen. In deze box bevinden zich alle tools en briefingdocumenten om op regelmatige basis originele acties uit te rollen op het werk. Dankzij de training kunnen de deelnemers hier heel gericht mee aan de slag.

Zowel na de open aanbod training als na de inhouse training voorzien we tot een maand na de training een online forum waar de deelnemers samen met de trainer van gedachten kunnen wisselen, ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen.